Μετά τον φυσιολογικό τοκετό ο κανόνας είναι η αποχώρηση μετά το πρώτο 24ωρο εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι εξηγούν γιατροί.
Την περασμένη Δευτέρα που ήρθε στον κόσμο το «βασιλικό» μωρό της Βρετανίας στα μεγάλα μαιευτήρια της Αττικής εκτιμάται ότι γεννήθηκαν περίπου 150 παιδιά. Ωστόσο, τα… ελληνικά μωρά -σε αντίθεση με τον γιο της Δούκισσας του Κέιμπριτζ και του πρίγκιπα Ουίλιαμ που έλαβε εξιτήριο από το μαιευτήριο Saint Mary’s του Λονδίνου μέσα σε ένα 24ωρο από τη γέννησή του και απολαμβάνει τη μητρική φροντίδα κατ’ οίκον- στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν εξέρχονται από τα δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια προτού περάσουν τουλάχιστον τρία 24 από τη γέννησή τους.Σύμφωνα με το… πρωτόκολλο του τοκετού στο σύστημα υγείας της χώρας μας η λεχωίδα και το νεογέννητο πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον τρία 24ωρα ή τρεις διανυκτερεύσεις στο μαιευτήριο ώστε να διασφαλιστεί η καλή κατάσταση της υγείας τους. Το διάστημα αυτό νοσηλείας αποζημιώνει άλλωστε πλέον και ο ΕΟΠΥΥ. Εξαίρεση αποτελεί το σύστημα που άρχισαν να εφαρμόζουν τις τελευταίες εβδομάδες δύο μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια της Αττικής και σύμφωνα με το οποίο δίδεται εξιτήριο σε όσες λεχώνες το επιθυμούν μετά από ένα 24ωρο –κάτι που μειώνει σημαντικά και το κόστος τοκετού.
Στο βρετανικό σύστημα υγείας, το NHS, αντίθετα η παραμονή στο μαιευτήριο μετά τον τοκετό συσχετίζεται μόνο με τυχόν επιπλοκές και προβλήματα υγείας της μητέρας ή/και του παιδιού. «Ουσιαστικά η αποχώρηση μετά την παρέλευση του πρώτου 24ωρου είναι ο κανόνας για όλες τις λεχώνες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό, εκτός εάν λόγοι ιατρικοί που αφορούν τη μητέρα ή το νεογέννητο επιβάλλουν την παραμονή τους στο νοσοκομείο και την παρακολούθησή τους από τους ειδικούς» εξηγεί στο protothema.gr ο μαιευτήρας, ειδικευθείς σε θέματα υπογονιμότητας στο νοσοκομείου Hammersmith του Λονδίνου, κ. Αναστάσιος Γιαντζόγλου.
Το «βασιλικό» μωρό δεν αποτέλεσε εξαίρεση –όπως τα περισσότερα μωρά στη Γηραιά Αλβιώνα που έρχονται στον κόσμο με φυσιολογικό τοκετό αφέθηκε μετά το πρώτο 24ωρο κυρίως στη φροντίδα των γονιών του. Έτσι, το περίφημο πρώτο ενσταντανέ της Δούκισσας και του Δούκα του Κέιμπριτζ με το μωρό τους αγκαλιά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης έξω από το μαιευτήριο St Mary’s δεν ήταν «στημένο» μόνο για τους φωτογράφους. Το ζεύγος έλαβε κανονικά στο πρώτο 24ωρο από τον τοκετό το εξιτήριο όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των νεογέννητων που γεννιούνται φυσιολογικά, χωρίς επιπλοκές και προβλήματα. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγος του Κέιτ βρίσκονται πλέον για δεύτερη ημέρα στο σπίτι τους με το μωρό τους, Τζορτζ Αλεξάντερ Λιούις σύμφωνα και με την ανακοίνωση του ονόματός του, συνεπικουρούνται όμως και από μαίες και επισκέπτριες υγείας.
Όπως προβλέπεται από το σύστημα δημόσιας υγείας, οι μαίες είναι εκείνες που θα ελέγξουν εάν το μωρό παρουσιάσει ίκτερο, θα κάνουν την αιμοληψία που ελέγχει μέσα από τρία βασικά ένζυμα ισάριθμες μεταβολικές νόσους (ο εντοπισμός και η διάγνωση των οποίων είναι κρίσιμη για την υγεία και τη ζωή του μωρού και στην Ελλάδα διενεργούνται από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού), να μετρήσουν το βάρος του, να εποπτεύσουν τον θηλασμό ή το τυχόν τάισμα του μωρού με ξένο γάλα κοκ. Ανάλογες φροντίδες θα παρέχουν και στη μητέρα σε ό,τι αφορά τη δική της υγιεινή μετά τον τοκετό αλλά και ιατρικά ζητήματα όπως πχ η παρακολούθηση της μήτρας για τυχόν παλινδρόμηση.
Στην Ελλάδα η κατάσταση διαμορφώνεται τελείως διαφορετικά, με τη μητέρα και το νεογέννητο να παραμένουν στο μαιευτήριο, «εξαρτημένοι» από τις υπηρεσίες υγείας που μπορούν να τους παρασχεθούν κυρίως ενδονοσοκομειακά και περιλαμβάνονται στο συνολικό «πακέτο» υπηρεσιών του τοκετού.
Σύμφωνα μάλιστα με γιατρούς του ΕΣΥ, οι λιγοστές περιπτώσεις λεχώνων που φεύγουν από τα δημόσια κυρίως μαιευτήρια μέσα στο πρώτο 24ωρο ή 48ωρο από τον τοκετό αφορούν τσιγγάνες οι οποίες νιώθοντας μεγαλύτερη ασφάλεια στο δικό τους οικογενειακό περιβάλλον ζητούν να υπογράψουν και να φύγουν με το μωρό με δική τους ευθύνη...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου