Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Rape-axe: Η αμφιλεγόμενη συσκευή που αποθαρρύνει τους επίδοξους βιαστές

Πρόκειται για την πιο βάναυση και ταυτόχρονα πιο αμφιλεγόμενη εφεύρεση στα παγκόσμια χρονικά της τεχνολογίας. Το Rape-axe, ήταν ένα πειραματικό μοντέλο που επινοήθηκε προκειμένου να εκδικείται βάναυσα τον εκάστοτε βιαστή, ευνουχίζοντας τον επιτόπου.

Εμπνευστής της συσκευής αυτής ήταν η Σόνετ Έλερς, μια γυναίκα από τη Νότια Αφρική. Αφορμή και έμπνευση για τη δημιουργία του, ήταν η περίοδος που η Έλερς εργαζόταν στη νοτιοαφρικανική υπηρεσία μετάγγισης αίματος, διάστημα κατά το οποίο συνάντησε πολλά θύματα βιασμού.

Η συσκευή οπτικά μοιάζει με γυναικείο προφυλακτικό και όντως προστατεύει τη γυναίκα από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και αφροδίσια νοσήματα που θα μπορούσε να επιφέρει ο βιασμός, ωστόσο η χρήση του είναι εντελώς διαφορετική: Είναι έτσι κατασκευασμένη να προκαλεί κακώσεις στο αντρικό πέος, χαράσσοντας και σκίζοντάς το. Σαν να μη φτάνει αυτό, η συσκευή μένει κυριολεκτικά καρφωμένη πάνω στον βιαστή και πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά, συνήθως μαζί με το όργανό του, αφήνοντας τον ευνουχισμένο και όλο το νοσοκομείο μάρτυρα της αποτρόπαιης πράξης του.

Η Έλερ ανέφερε ότι αποφάσισε να δημιουργήσει το Rape-Axe, όταν μία ασθενής που είχε υποστεί βιασμό δήλωσε: «Μακάρι να είχα δόντια εκεί κάτω». Αρχικά ονομάστηκε RAPEX, το όνομα όμως άλλαξε το 2006 με την ανακάλυψη ότι το RAPEX είναι, επίσης, ένα σύστημα προειδοποίησης της ΕΕ κατά των επικίνδυνων προϊόντων στην αγορά.

Το Rape-axe παρουσιάστηκε στις 31 Αυγούστου 2005 στην Νότια Αφρική. Παρά το γεγονός ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης υποστήριζαν ότι η μαζική παραγωγή θα αρχίσει τον Απρίλιο του 2007 τελικά δεν βγήκε ποτέ στο εμπόριο αφήνοντας ασαφές το αν το προϊόν θα είναι ποτέ διαθέσιμο για αγορά.

Οι επικριτές έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για την εφεύρεση της Έλερς ως «εκδικητική, φρικτόή και αηδιαστική» και αντιτίθενται στην πώληση της στα φαρμακεία.

Ωστόσο η ίδια η Έλερ απάντησε στις επικρίσεις μέσω της ιστοσελίδας της: «Όπως και με τα πάντα στη ζωή θα υπάρξουν αρνητικές στάσεις και δεν μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι για τους ανθρώπους που αρνούνται να εκπαιδεύσουν τους άνδρες και απλά κρίνουν τη συσκευή ως μεσαιωνική»

Άλλοι επικριτές φοβούνται ότι η χρήση της συσκευής θα μπορούσε ενδεχομένως να εξοργίσει τον βιαστή και να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και το θύμα, όμως σε αυτούς η Έλερς απάντησε:

«Δυστυχώς, πολλές γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή την πάροδο του χρόνου, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα του κάθε βιασμού. Ωστόσο, το τεράστιο θετικό είναι ότι ο πόνος θα είναι τέτοιος ώστε ο βιαστής θα βγει εκτός μάχης, δίνοντας τους το χρόνο για να ξεφύγουν και ζητήσουν βοήθεια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου