Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Καλοκαίρι και λοιμώξεις ευαίσθητων περιοχών

Το μπάνιο στη θάλασσα και την πισίνα ευνοούν την ανάπτυξη των βακτηριδίων λόγω του συνδυασμού της υψηλής θερμοκρασίας με την υγρασία


               «Οι παράγοντες που κάνουν το καλοκαίρι και τις διακοπές να γίνονται εφιάλτης με την εμφάνιση ουρολοιμώξεων είναι η αφυδάτωση η οποία δημιουργεί περιβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη μικροβίων. Επίσης το μπάνιο στη θάλασσα και την πισίνα ευνοούν την ανάπτυξη των βακτηριδίων λόγω του συνδυασμού της υψηλής θερμοκρασίας με την υγρασία στην περιοχή καθώς και η χρήση διαφόρων καλλυντικών και αρωματικών σαπουνιών. Μην ξεχνάμε πως και η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων» Τα παραπάνω επισημαίνει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης Βασίλης Πουλάκης και εξηγεί πως οι γυναίκες είναι περισσότερο ευαίσθητες στις λοιμώξεις του ουροποιητικού διότι έχουν μικρότερο μήκος ουρήθρας.

              Με τον όρο ουρολοίμωξη αναφερόμαστε γενικά στην προσβολή του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, κυρίως βακτηρίδια, συχνότερο των οποίων είναι το Ε. Coli ( 75-95 % των περιπτώσεων). Τα συχνότερα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι η επιτακτικότητα προς ούρηση, η συχνουρία, ο καύσος στην ουρήθρα, κατά την ούρηση, ο πόνος στην κατώτερη κοιλία ακόμη και η μακροσκοπική αιματουρία.
 Αν οι ουρολοιμώξεις σας δημιουργούν προβλήματα, ακολουθούν κάποιες συμβουλές για να προστατέψετε το ουροποιητικό σας. Πρέπει καταρχάς να πίνετε περισσότερο από 3 λίτρα νερό ημερησίως, να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα, να ουρείτε συχνά και να μην κρατάτε τα ούρα μέχρι να πιεστείτε, να προσέχετε την υγιεινή σας, να παίρνετε προφυλάξεις πριν και μετά τις σεξουαλική επαφές, να προσθέσετε χυμό από cranberry στη δίαιτα σας,να αποφεύγονται να σπερματοκτόνα σκευάσματα και τέλος πάντα να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας, ιδιαίτερα όταν οι ουρολοιμώξεις υποτροπιάζουν.

            Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται και μια αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων σε άνδρες και γυναίκες. Τα κυριότερα συμπτώματα αυτών είναι οι εκκρίσεις από το πέος, τον κόλπο ή το ορθό, πόνος και δυσανεξία στην ούρηση, αιμορραγία από τον κόλπο, κυρίως μετά τις επαφές, έλκη, ραγάδες, φλύκταινες, εξάνθημα στο δέρμα, φαγούρα, ερεθισμός ή πόνος στους όρχεις ή το όσχεο.
            Ο μοναδικός τρόπος για να μάθει κάποιος αν πάσχει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι να απευθυνθεί καταρχάς στον ιατρό του, ο οποίος θα τον κατευθύνει να κάνει κάποιον έλεγχο. Σημαντικό επίσης είναι να ενημερωθεί ο/η σύντροφος. Επίσης σε περίπτωση που προϋπήρχαν επαφές με άτομο το οποίο πάσχει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είτε δεν έχει σταθερό σύντροφο και δεν χρησιμοποιεί προφύλαξη. Οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να είναι βακτηριακές (όπως πχ το μαλακό έλκος, τα χλαμύδια, το κοκκίωμα, γονόρροια και σύφιλη), μυκητιασικές (όπως πχ η καντιντίαση), ιογενείς (όπως πχ ο απλός έρπητας, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, η μολυσματική τέρμινθος και ο HIV). Παράσιτα όπως πχ η ψείρα και η ψώρα καθώς και τριχομονάδες.

             Η παραμονή σε κάποια παραλία κάτω από τον ζεστό ήλιο, πάνω στην άμμο, συχνά χωρίς πετσέτα, είναι οι κυριότερες αιτίες ανάπτυξης μολυσματικών δερματοπαθειών (όπως πχ ποικιλόχρους πιτυρίαση, μυκητιάσεις από δερματόφυτα, φλεγμονές των θυλάκων των τριχών και καντιντίαση).
Το κλειδί για την αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Απαραίτητη είναι η χρήση προφυλακτικού ιδίως σε μη σταθερές σχέσεις . Επίσης υπάρχουν εμβόλια για προστασία από ιογενής νοσήματα όπως η ηπατίτιδα Α και Β και του HPV.
Το καλοκαίρι και οι διακοπές είναι περίοδος χαλάρωσης και ξεκούρασης, θα πρέπει όμως να είστε περισσότερο προσεκτικοί όσον άφορα την υγεία σας ώστε να μη μπαίνετε σε περιπέτειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου