Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Η πρώτη περίοδος της κόρης σας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η περίοδος είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μίας γυναίκας. Εμφανίζεται στα κορίτσια γύρω στα 12-13 συνήθως ενώ άλλες φορές μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερη ηλικία.


Η ενημέρωση στην έφηβη πρέπει να γίνεται από τη μητέρα και μόνο. Αν δεν υπάρχει στο άμεσο περιβάλλον το κατάλληλο πρόσωπο, η ενημέρωση αυτή μπορεί να γίνει από παιδίατρο ή γυναικολόγο.

Καταρχήν πρέπει να εξηγήσετε στην κόρη σας τι είναι η περίοδος, κάθε πότε παρουσιάζεται και για ποιο λόγο είναι χρήσιμη. Η κόρη σας πρέπει να καταλάβει ότι το αίμα που αποβάλλεται είναι μία φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και όχι κάτι που θα την φοβίσει.

Στην αρχή μπορεί να είναι ακατάστατη σε διάρκεια, σε ποσότητα αλλά και σε συχνότητα. Σιγά σιγά θα σταθεροποιηθεί και η έφηβη κορούλα σας πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η αστάθεια δεν κρύβει κανένα πρόβλημα, αλλά είναι απολύτως φυσιολογική.

Καλό είναι να γνωρίζει ότι τις ημέρες που είναι αδιάθετη, θα πρέπει να αλλάζει σερβιέτες κάθε 3-4 ώρες. Ενημερώστε οι πιο γόνιμες ημέρες είναι γύρω από την 14η ημέρα πριν από την επόμενη περίοδο.

Από την στιγμή που αρχίζει η περίοδος, το κορίτσι έχει κάποιες πιθανότητες να μείνει έγκυος και αυτό πρέπει να το γνωρίζει από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Αν για εσάς, η έμμηνος ρύση είναι μία επώδυνη εμπειρία, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προϊδεάσετε το παιδί σας ότι «θα μπει στα βάσανα» και θα υποφέρει. Αν πάρει το θέμα εξαρχής ως μαρτύριο, τότε θα θεωρεί φυσικό τις ημέρες που είναι αδιάθετη να σταματά σχεδόν όλες τις καθημερινές ασχολίες της, θα παραπονιέται περισσότερο για τους πόνους και γενικά θα δυσανασχετεί πολύ πιο έντονα.

Αν η κόρη σας, πονά θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο και τον παιδίατρο. Έχει σημασία λοιπόν η περίοδος να μην αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα στη δύσκολη φάση της εφηβείας.

Πηγή: http://www.mothersblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου