Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Πώς να κρατήσετε τα νύχια σας υγιή και δυνατά

Για ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα νύχια σας. Φαίνονται δυνατά και υγιή; Ή μήπως έχουν κορυφογραμμές, χτυπήματα, ή περιοχές με ασυνήθιστο χρώμα ή σχήμα;

Πολλές ανεπιθύμητες καταστάσεις νυχιών μπορούν να αποφευχθούν με την κατάλληλη φροντίδα, ενώ μερικές άλλες μπορούν να υποδεικνύουν μια ασθένεια που απαιτεί προσοχή από τον γιατρό σας. Τα νύχια σας, που αποτελούνται από στρώματα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται κερατίνη, αναπτύσσονται από την περιοχή στη βάση των νυχιών με επιδερμίδας σας.

Καθώς νέα κύτταρα αναπτύσσονται, τα παλαιότερα κύτταρα γίνονται σκληρά και βγαίνουν προς τις άκρες των δαχτύλων σας. Τα υγιείς νύχια είναι ομαλά, χωρίς κορυφογραμμές ή αυλάκια. Έχουν ομοιόμορφο χρώμα και συνοχή, χωρίς κηλίδες και αποχρωματισμό. Ωστόσο κάποιες από αυτές τις αλλαγές είναι σημάδια ασθενείας που απαιτούν ιατρική φροντίδα. Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε αλλαγές όπως: - Κίτρινο αποχρωματισμό - Διαχωρισμός των νυχιών σας από την βάση τους (ονυχόλυση) - Εύλογα Νύχια - Αδιαφανείς ή λευκά νύχια - Εσοχές που διασχίζουν τα νύχια σας (Beau’s lines) Όσο αφορά την φροντίδα των νυχιών, δεν υπάρχει ένα μόνο προϊόν που μπορεί να σας προσφέρει πλήρη και μόνιμη φροντίδα από μόνο του.

Αλλά ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές φροντίδας από μόνοι σας, μπορείτε να δώσετε στα νύχια σας μια υγιή όψη και να τα διατηρήσετε για ένα αρκετά μακρύ χρονικό διάστημα. - Μην κάνετε κατάχρηση των νυχιών σας – Για να αποφύγετε τις συχνές ζημιές στα νύχια σας, μην τα χρησιμοποιείτε ως εργαλεία. - Μην δαγκώνετε τα νύχια σας ή να ενοχλείτε τις παρανυχίδες σας – Αυτές οι συνήθειες μπορεί να βλάψουν την βάση των νυχιών, με αποτέλεσμα να εισχωρήσουν βακτήρια ή μύκητες, και να προκαλέσουν λοίμωξη (παρωνυχία). - Κρατήστε τα νύχια σας ξηρά και καθαρά – Αυτό αποτρέπει τα βακτηρίδια, τους μύκητες ή άλλους οργανισμούς να αναπτυχθούν κάτω από το νύχι. Να καθαρίζετε κάτω από τα νύχια σας τακτικά και διεξοδικά και να στεγνώνετε τα χέρια και τα πόδια σας μετά το μπάνιο. - Να κόβετε τα νύχια σας τακτικά. - Ποτέ μην τραβάτε μακριά καρφιά, για να τα βγάλετε από τοίχους ή άλλες επιφάνειες στις οποίες είναι καρφωμένα.

- Να φοράτε παπούτσια που δεν πιέζουν τα πόδια σας – Παπούτσια που προκαλούν πίεση στα δάχτυλα των ποδιών σας, μπορεί να κάνουν τα νύχια σας να μεταβληθούν σε περιβάλλοντα ιστό. - Ενυδατώστε νύχια σας συχνά – Τα νύχια (όπως και το δέρμα) έχουν ανάγκη από ενυδάτωση. Τρίψτε λίγη λοσιόν πάνω στα νύχια σας, όταν ενυδατώνετε τα χέρια σας. - Να κοιτάτε για οποιαδήποτε προβλήματα – Αν έχετε κάποιο προβληματικό νύχι που δεν φαίνεται να πάει καλά από μόνο του ή συνδέεται με άλλες ενδείξεις και συμπτώματα, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας για να δείτε τι συμβαίνει.

Αν βασίζεστε στα μανικιούρ να κάνετε τα νύχια σας να δείχνουν καλά, να έχετε υπόψη κάποια πράγματα. Βεβαιωθείτε ότι τεχνικός νυχιών σας ( ή μανικιουρίστας στην καθομιλουμένη ) αποστειρώνει σωστά όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μανικιούρ σας. Επίσης, μην αφαιρείτε τα θυλάκια - μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση των νυχιών. Επιπλέον ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να δώσετε ζωή στα νύχια σας και να τα βοηθήσετε να δείχνουν ζωντανά:

- Κρατήστε τα νύχια σας μικρά, σε σχήμα τετράγωνο και ελαφρά στρογγυλεμένη στην κορυφή. Κόψτε λίγο την άκρη εύθραυστων νυχιών μετά από ένα μπάνιο ή ένα δεκαπεντάλεπτο βύθισμα σε έλαια μπάνιου. Στη συνέχεια εφαρμόζεται μια ενυδατική λοσιόν. - Απλώστε ένα σκληρυντικό νυχιών, αλλά αποφεύγουν τα προϊόντα που περιέχουν τολουόλιο, σουλφοναμίδη ή φορμαλδεΰδη. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα ή να ερεθίσουν το δέρμα.

- Εφαρμόστε βερνίκι νυχιών. Μια λεπτή στρώση από βερνίκι νυχιών μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγρασίας στο νύχι. Να αφαιρείτε και να εφαρμόζετε εκ νέου το βερνίκι κάθε μια εβδομάδα. - Μη χρησιμοποιείτε χημικά για την αφαίρεση βερνικιού των νυχιών περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Όταν χρειάζεται να αφαιρέσετε το βερνίκι, να αποφεύγετε εκείνα που περιέχουν ακετόνη, διότι ξηραίνει τα νύχια.

- Πάρτε ένα συμπλήρωμα βιοτίνης. Λαμβάνοντας 2,5 mg βιοτίνης ημερησίως μπορεί να αυξήσει το πάχος των νυχιών. Διαιτητικές αλλαγές που υποτίθεται ότι ενισχύουν τα νύχια δεν λειτουργούν. Εκτός και αν είστε υποσιτισμένοι, όσες πολύ-βιταμίνες και να πάρετε την ημέρα δεν θα βοηθήσει τα νύχια σας. Επίσης, λαμβάνοντας συμπληρώματα ζελατίνης ή μουλιάζοντας τα νύχια σας σε ζελατίνη δεν βοηθά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου