Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Γιατί δεν πρέπει να τρέχετε όταν φοράτε τακούνια

Μία τρεχάλα για να μπουν στο μετρό ή για να περάσουν το δρόμο είναι συνηθισμένη στις γυναίκες που φορούν τακούνια. Ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια για τα γόνατά τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη...
Όπως έδειξε, όσες γυναίκες αναγκάζονται να τρέχουν συστηματικά φορώντας παπούτσια με τακούνι 7 εκατοστά ή περισσότερα, ασκούν αφύσικες πιέσεις στα γόνατά τους, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για αρθρίτιδα αργότερα στη ζωή.

Αφύσικες πιέσεις ασκούνται και στα ισχία τους, ενώ ούτε οι αστράγαλοι τη γλιτώνουν: η μελέτη έδειξε ότι με τα ψηλά τακούνια μειώνεται η κίνηση των αστραγάλων κατά το τρέξιμο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διαστρέμματος.

Μάλιστα όσο πιο ψηλά είναι τα τακούνια, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος διαστρέμματος της ποδοκνημικής άρθρωσης, γράφουν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Βιοϊατρικής Μηχανικής & Τεχνολογίας» (IJBET).

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ningbo, στην Κίνα, που πραγματοποίησαν τη μελέτη σημειώνουν στο άρθρο τους ότι ούτως ή άλλως η καθημερινή χρήση ψηλών τακουνιών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοαρθρίτιδα των γονάτων.

Η μελέτη διεξήχθη σε εθελόντριες ηλικίας 21-25 ετών, που χρησιμοποιούσαν τριών ειδών υποδήματα: σχεδόν ίσια (τακούνι 1,5 εκατοστό), με μέτρια τακούνια (4,5 εκατοστά) και με ψηλά τακούνια (7 εκατοστά).

Οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε μετρήσεις των κινήσεων σε ισχία, αστραγάλους και γόνατα την ώρα που περπατούσαν και όταν έτρεχαν.

Αν και η μελέτη διεξήχθη σε μικρό αριθμό νεαρών εθελοντριών και σε εργαστήριο, οι ερευνητές λένε πως τα ευρήματά τους ισχύουν για όλες τις γυναίκες. Επιπλέον, οι δυνητικές βλάβες θα είναι πολύ μεγαλύτερες όταν τρέχει μια γυναίκα με τακούνια σε ανώμαλο έδαφος, όπως η άσφαλτος και τα πεζοδρόμια.

Υπολογίζεται ότι εννέα στις δέκα χρήστριες παπουτσιών με ψηλά τακούνια αναπτύσσουν διάφορα προβλήματα στα πόδια τους εξαιτίας τους (από κάλους μέχρι πόνους), τα οποία όμως επιλέγουν να αγνοούν για να μην αποχωριστούν τα αγαπημένα τους υποδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου