Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Εγκυμοσύνη: Βασικές αρχές για καλή υγεία

Οι υγιεινές συνήθειες προσφέρουν σωματική και ψυχική τόνωση. Το ισορροπημένο διαιτολόγιο, η τακτική άσκηση, η ανάπαυση και η θετική ψυχολογία επιδρούν ευεργετικά στην εγκυμοσύνη και στο έμβρυο


«Φερθείτε με σεβασμό στο σώμα σας και αυτό θα σας τον ανταποδώσει», συμβουλεύει ο μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Γεώργιος Ξυδιάς


Προϋπόθεση για την ομαλή πορεία μιας εγκυμοσύνης είναι η καλή σωματική και ψυχική υγεία της εγκύου, στόχος που πρέπει να τίθεται εξ αρχής προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές κατά τη διάρκειά της. Το κάπνισμα, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υψηλή πίεση αλλά και το στρες είναι μερικές μόνο επιβλαβείς συνήθειες που πρέπει να αποφύγει μια γυναίκα ώστε να εξασφαλίσει, κατά το δυνατόν, την υγεία τόσο τη δική της όσο και του εμβρύου που κυοφορεί.

«Φερθείτε με σεβασμό στο σώμα σας και αυτό θα σας τον ανταποδώσει», συμβουλεύει ο μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Γεώργιος Ξυδιάς. Η σοφή αυτή συμβουλή συνοψίζει σ’ ελάχιστες λέξεις τη στάση που πρέπει να υιοθετεί κάθε μέλλουσα μητέρα απέναντι στον εαυτό της και στη ζωή που θα φέρει στον κόσμο.

Οι υγιεινές συνήθειες προσφέρουν σωματική και ψυχική τόνωση. Το ισορροπημένο διαιτολόγιο, η τακτική άσκηση, η ανάπαυση και η θετική ψυχολογία επιδρούν ευεργετικά στην εγκυμοσύνη και στο έμβρυο. Επίσης, η υιοθέτησή τους χαρίζει στο σώμα το πλεόνασμα της φυσικής δύναμης που είναι απαραίτητη για τον τοκετό και την ευελιξία να ανακτήσει γρηγορότερα τη φόρμα που είχε πριν από την εγκυμοσύνη.

Πέραν αυτών, επιβεβλημένη κρίνεται και η ενασχόληση με την προσωπική φροντίδα, η οποία πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του καθημερινού προγράμματος. Εκτός από την φυσιολογική αύξηση του σωματικού βάρους και τη προτεταμένη κοιλιά, που είναι τα εμφανή σημάδια της κυοφορίας, η εγκυμοσύνη επηρεάζει με ποικίλους τρόπους τους μαστούς, το δέρμα, τα μαλλιά και τα ούλα. Έτσι, οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται κατά τη διάρκειά της είναι πιθανόν να “απαιτήσουν” προσαρμογή της προσωπικής φροντίδας σ’ αυτές.

Ευεργετική είναι και η ερωτική δραστηριότητα σ’ όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς συμβάλει στην ψυχική ανάταση αλλά και στην τόνωση των σχέσεων του ζευγαριού, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά.

Μην ξεχνάτε: εκτός από μέλλουσα μητέρα είστε και μια αισθησιακή γυναίκα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου