Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

7 συνήθειες που κάνουν τις ορμόνες σας να «χτυπάνε» κόκκινο!

Οι ορμόνες «χτυπάνε» κόκκινο και οι γυναίκες νιώθουν εξαντλημένες, αδικαιολόγητα ανήσυχες και χωρίς καθόλου κέφι. 

Σαν χημικοί «ταχυδρόμοι» μεταφέρουν μηνύματα στον εγκέφαλο και κινούν τα νήματα των αντιδράσεών σας σε θέματα όπως η όρεξη, το σεξ, το βάρος κ.α. 

Παρακάτω θα βρείτε επτά συνήθειες που διαταράσσουν τις ορμόνες σας και τις top συμβουλές για να επιφέρετε την ισορροπία στην υγεία σας.


Περίοδος και γλυκά… δυο σε ένα!
Σίγουρα με την πεσμένη διάθεση λόγω περιόδου, μια σοκολάτα φαίνεται η τέλεια λύση. Μπορεί τα σάκχαρα να αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης, της ορμόνης της ευεξίας, στο σώμα, αλλά όσα περισσότερα γλυκά τρώτε, τόσο πιο πολύ απορροφούνται οι πρωτεΐνες στο σώμα σας. Έτσι, πέφτει ξανά η σεροτονίνη και οδηγείστε σε έναν φαύλο κύκλο.

Εσπρέσσο, nescafe και freddo cappuccino το απόγευμα
Η καφεΐνη στέλνει σήμα στο σώμα για να ενδυναμώσει την παραγωγή κορτιζόλης… που σίγουρα θα σας δημιουργήσει μια ένταση και ανησυχία το βράδυ. Καλό είναι, λοιπόν, να αφήσετε τον καφέ για το πρωί ή τις μεσημεριανές ώρες και να μην πίνετε πάνω από δυο φλιτζάνια.
Ελάχιστη γυμναστική μέσα στην εβδομάδα

«Χωρίς το τρέξιμο ή τις ασκήσεις στο έδαφος, το σώμα σας δεν απελευθερώνει αρκετή ποσότητα ενδορφινών. Αυτές οι χημικές ουσίες στέλνουν το σύνθημα της ευτυχίας στον εγκέφαλο», σχολιάζει ο ιατρικός ανταποκριτής του CBS News. Οι ενδορφίνες, παράλληλα, κρατούν σε καλά επίπεδα το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αυξάνοντας ακόμα και τη λίμπιντο. Γι΄ αυτό, γυμναστείτε άφοβα… για καλύτερη σεξουαλική ζωή!

Επτά συνήθειες που Το άγχος κατά τις βραδινές ώρες
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα επίπεδα της κορτιζόλης, ορμόνης του στρες, πέφτουν, με αποτέλεσμα το σώμα να χαλαρώνει και να οδηγείται προς το μαξιλάρι. Ωστόσο, όταν γεμίζετε με άγχος για τη δουλειά, αυξάνετε την κορτιζόλη στον οργανισμό σας και εν συνεχεία προχωράτε προς την υπερένταση, ακόμα και εάν είστε ήδη ξαπλωμένοι.
Η έλλειψη ύπνου εξαιτίας της αϋπνίας
Όταν μετράτε διαρκώς προβατάκια… τα επίπεδα της κορτιζόλης και του σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν. Όταν κοιμάστε, τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης της πείνας, μειώνονται, μεταφέροντας στον εγκέφαλο το μήνυμα: «Δεν χρειάζομαι φαγητό». Αντίθετα, στην αϋπνία, εμφανίζεται η ξαφνική επιθυμία για fast food και σάντουιτς. Γι’ αυτό καλύτερα να λέτε «ναι» στον ύπνο τη σωστή ώρα.

Ο «εθισμός» στα γλυκά και τις σοκολάτες
Σοκολάτες, τούρτες και γλυκά του ταψιού. Εάν καταναλώνετε τροφές με πολλή ζάχαρη, τότε οδηγήστε προς το περιττό βάρος… γεγονός που κάνει πιο ανθεκτικό το σώμα σας στην ινσουλίνη. «Πρόκειται για την ορμόνη που σχετίζεται με τα σάκχαρα στο αίμα και προσφέρει στα κύτταρα την απαραίτητη ενέργεια», αναφέρει ο Holly Phillips. Αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από έναν «πρόδρομο» του διαβήτη με το όνομα: μεταβολικό σύνδρομο.

Εξαντλητικές δίαιτες με ελάχιστο φαγητό
Οι δίαιτες με πολύ χαμηλή θερμιδική αξία μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα, μέχρι τη στιγμή που το λίπος θα επανέλθει στα φυσιολογικά όρια. Οι εξαντλητικές δίαιτες μόνο «καλό» δεν κάνουν… στην υγεία και το βάρος σας! Εάν θέλετε, λοιπόν, να χάσετε τα περιττά κιλά, επιλέξτε μια ισορροπημένη δίαιτα με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Top συμβουλές για «ισορροπήσετε» τις ορμόνες σας
- Αποφεύγετε τα «λευκά» τρόφιμα. Συνήθως, το άσπρο ρύζι, το λευκό ψωμί, η ζάχαρη και όσα παράγονται με άσπρο αλεύρι π.χ. muffins και ζυμαρικά, περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Επτά συνήθειες που - Κάντε 8 σπριντ πάνω στο διάδρομο γυμναστικής. Τα σπριντ στη γυμναστική, όχι μόνο θα δυναμώσουν την καρδιά σας, αλλά παράλληλα θα πετύχουν τα υψηλά επίπεδα ενδορφίνης. Αφού περπατήσετε 2-3 λεπτά στο διάδρομο για ζέσταμα, κάντε σπριντ για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια μειώστε την ταχύτητα για ένα άνετο τζόκινγκ.

- Πείτε «ναι» στα ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα. Δοκιμάστε ψάρια π.χ. σολομό, καρύδια και κάθε άλλο τρόφιμο που περιέχει αρκετά πολυακόρεστα οξέα. Παράλληλα, κατευθυνθείτε προς το λάδι καρύδας και το αβοκάντο που θεωρούνται υγιείς πηγές κορεσμένου λίπους.

- Ενισχύστε τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D έχει συνδεθεί με αλλεργίες, άσθμα, αύξηση του σωματικού βάρους, κόπωση κ.α. Καλό είναι, λοιπόν, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα.
- Καταναλώστε φυτικές ίνες από τα φρούτα και τα ωμά λαχανικά. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα smoothie από φρέσκα φρούτα και συνοδέψτε το μεσημεριανό σας με μια πράσινη σαλάτα.

flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου