Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Οι άνδρες προκαλούν την εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές


Στην προτίμηση που δείχνουν οι άνδρες στις νεότερες γυναίκες αποδίδουν Καναδοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ την εμμηνόπαυση, εξηγώντας ότι λόγω αυτής της προτίμησης η γονιμότητα σταματά να έχει πλέον νόημα για τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες.

Οι επιστήμονες αναρωτιούνται εδώ και χρόνια γιατί οι άνθρωποι είναι το μοναδικό είδος όπου τα θηλυκά δεν μπορούν να αναπαράγουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Προηγούμενες θεωρίες υποστήριζαν ότι οι γυναίκες σταματούν να είναι γόνιμες σε μια ηλικία που θεωρείται ότι ίσως να μην ζήσουν πολύ για να δουν ένα παιδί να μεγαλώνει αλλά αντίθετα είναι διαθέσιμες να φροντίζουν τα παιδιά νεότερων γυναικών. Αυτό είναι «το φαινόμενο της γιαγιάς».

Στις συγκεκριμένες θεωρίες η εμμηνόπαυση οριζόταν ως μια κατάσταση που εμποδίζει της μεγαλύτερες γυναίκες από το να τεκνοποιήσουν, ωστόσο η νέα έρευνα υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή είναι η έλλειψη αναπαραγωγής που προκαλεί την εμμηνόπαυση.

Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «επιλεκτική συνεύρεση» είναι η απάντηση στην εξέλιξη της εμμηνόπαυσης. Οι άνδρες όλων των ηλικιών επιλέγουν νεότερες γυναίκες για συντρόφους, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες δεν έχουν πλέον λόγο να είναι γόνιμες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Computational Biology.

Πηγή econews.gr

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου