Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Προστατευτείτε από τα μικρόβια που βρίσκονται στο σπίτι σας


Πολλά "αθώα" αντικείμενα καθημερινής χρήσης που βρίσκονται στα σπίτια μας αποτελούν κρυψώνες μικροβίων και αλλεργιογόνων.

"Παγίδες" αποτελούν από τα μαξιλάρια και τα "τηλέφωνα" του ντους έως τα σφουγγαράκια της κουζίνας και τις οδοντόβουρτσες!

Ειδικά το μπάνιο, με την υγρασία, τους υδρατμούς και την τουαλέτα, αποτελεί το δωμάτιο με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μικροβίων, όμως η κρεβατοκάμαρα είναι η πιο πλούσια πηγή αλλεργιογόνων μέσα στο σπίτι!

Ορισμένα από τα "σπιτικά" μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος, η ψευδομονάδα, οι μύκητες και η λεγιονέλλα, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτελέσουν αιτία σοβαρής νόσησης, όπως πνευμονία, λοιμώξεις μαλακών μορίων ή μικροβιαιμία.

Ευαίσθητα άτομα είναι κυρίως τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατασταλμένοι ανθρωποι.

Ας δούμε τα πιο συχνά μέρη που κρύβουν μικρόβια και πως να τα αντιμετωπίσουμε:

-ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ

Τα μαξιλάρια διπλασιάζουν το βάρος τους μέσα σε τρία χρόνια λόγω των ακάρεων (!) που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους, σύμφωνα με τη Βρετανική Αλλεργιολογική Εταιρεία.

Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει τη ρινίτιδα, το άσθμα και το έκζεμα και να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους στο συνάχι και στην ιγμορίτιδα.

Θα πρέπει να τα καλύπτουμε με τις καπιτονέ θήκες που υπάρχουν στο εμπόριο και να τις πλένετε στους 60 βαθμούς Κελσίου ή με ειδικές θήκες με πλαστικοποιημένο ύφασμα, ενώ κάθε δύο χρόνια θα πρέπει να τα αντικαθιστούμε.

Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και οι παπλωματοθήκες πρέπει να πλένονται μία φορά την εβδομάδα σε νερό θερμοκρασίας 55 - 60°C, αφού τα ακάρεα αρχίζουν να νεκρώνονται μετά τους 35 βαθούς Κελσίου.

-ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γούστερ στη Βρετανία ανέλυσαν δέκα συνηθισμένες κουβέρτες και ανακάλυψαν ότι περιείχαν πάνω από 20.000 ακάρεα της οικιακής σκόνης, μαζί με βακτήρια και σπόρους μυκήτων.

Τα αλλεργικά άτομα πρέπει να τις αποφεύγουν ή να τις καλύπτουν με ειδικές θήκες από πλαστικοποιημένο ύφασμα, ενώ δεν θα πρέπει να κάνετε κατάχρηση ακαρεοκτόνων προϊόντων, γιατί συνήθως αυτά περιέχουν χημικές ουσίες, των οποίων δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, ενώ μπορεί να επιβαρύνουν την αναπνοή, ιδίως σε άτομα με άσθμα.

Θα πρέπει να αερίζετε πολλές φορές το σπίτι κάθε μέρα και οπωσδήποτε νωρίς το πρωί, ενώ οι κουβέρτες πρέπει να πλένονται κάθε έξι μήνες.

Κάθε πέντε χρόνια θα πρέπει να τις αντικαθιστάτε.

-ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΕΣ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσαν σε μελέτη τους ότι μια μέση οδοντόβουρτσα περιέχει περίπου 10 εκατομμύρια μικρόβια, όπως σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου, Ε. Coli, μυκήτων κάντιντα και άλλους.

Τα μικρόβια αυτά μπορεί να μεταδοθούν από το στόμα σε όλον τον οργανισμό, προκαλώντας καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και χρόνιες λοιμώξεις.

Οι οδοντόβουρτσες και τα ξυραφάκια πρέπει να είναι αυστηρά προσωπικά για τον κίνδυνο ιογενών λοιμώξεων όπως ηπατίτιδας, AIDS, γρίπης

Κάθε τρεις μήνες θα πρέπει να τις αντικαθιστάτε.

-ΣΑΝΙΔΕΣ ΚΟΠΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Μια μέση σανίδια κοπής στην κουζίνα έχει 50 φορές περισσότερα βακτήρια από όσα το κάθισμα της λεκάνης στην τουαλέτα, σύμφωνα με το Συμβούλιο Υγιεινής της Βρετανίας.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι καθαρίζουν συχνά την τουαλέτα, αλλά δεν κάνουν το ίδιο στις σανίδες κοπή, ενώ πρέπει να καθαρίζετε τις σανίδες με αντιβακτηριακό υγρό και μετά με καυτό νερό.

Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιείτε άλλες σανίδες για τα ωμά κρέατα, άλλες για λαχανικά και άλλες για το ψωμί. «

Κάθε τρία χρόνια θα πρέπει να τις αντικαθιστάτε ή και νωρίτερα εάν έχουν φθαρεί.

-ΣΤΡΩΜΑΤΑ

Ενα μέσο στρώμα κρεβατιού περιέχει πάνω από 10.000 ακάρεα οικιακής σκόνης, ενώ κάθε βράδυ εκκρίνουμε μισό περίπου λίτρο υγρασίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ύπνου, που θρέφουν τα ακάρεα των στρωμάτων.

Κάθε πέντε χρόνια θα πρέπει να τα αντικαθιστούμε, εκτός και άν τα καλύπτετε και τα καθαρίζετε κάθε εβδομάδα, οπότε η αντικατάστασή τους προτείνεται κάθε δέκα χρόνια.

-ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Το σφουγγαράκι της κουζίνας για το πλύσιμο των πιάτων έχει ανακηρυχθεί σε αρκετές έρευνες το πιο μολυσμένο αντικείμενο του σπιτιού!

Μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας έδειξε ότι τα περισσότερα σφουγγαράκια κουζίνας κατακρατούν μεγάλο αριθμό βακτηρίων, όπως E. Coli και σαλμονέλα και τα μεταδίδουν από επιφάνεια σε επιφάνεια.

Η πορώδης φύση τους, σε συνδυασμό με τη μόνιμη υγρασία, καθιστούν τα σφουγγάρια ιδεώδες έδαφος για ανάπτυξη βακτηρίων.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντας βρήκε ότι, εάν βάλετε τα σφουγγαράκια υγρά επί δύο λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων στην υψηλότερη θερμοκρασία, σκοτώνετε το 99% των βακτηρίων.

Συνιστούν επίσης να χρησιμοποιείτε ξεχωριστά σφουγγαράκια για κάθε εργασία στην κουζίνα για παράδειγμα άλλο για τα πιάτα και άλλο για τους πάγκους εργασίας.

Κάθε μήνα θα πρέπει να τα αντικαθιστούμε.

-ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΝΤΟΥΣ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ εξέτασαν τηλέφωνα ντους από εννέα αμερικανικές πόλεις και βρήκαν ότι το 30% από αυτά είχαν ένα μυκοβακτηρίδιο που μπορεί να προκαλέσει μια μορφή πνευμονίας.

Eπιπλέον, διαπίστωσαν ότι τα πλαστικά "τηλέφωνα" φιλοξενούσαν περισσότερα μυκοβακτηρίδια από τα μεταλλικά.

θα πρέπει να τα αντικαθιστούμε δύο φορές τον χρόνο.

-ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ

Οι κουρτίνες παγιδεύουν το δικό τους μερίδιο σκόνης, ιδιαίτερα εάν είναι μάλλινες ή βελούδινες και θα πρέπει να προτιμάτε κουρτίνες από υφάσματα που μπορεί να πλυθούν σε καυτό νερό, ενώ τις ελαφρές κουρτίνες επίσης μπορείτε, ανοίγοντας τα παράθυρα, και να τις ξεσκονίζετε και να τις τινάζετε κάθε μέρα έξω.

-ΧΑΛΙΑ

Τα παχιά χαλιά, οι μοκέτες από τοίχο σε τοίχο και οι φλοκάτες συγκεντρώνουν πολλά ακάρεα.

Τα χαλιά γενικά συγκεντρώνουν έως και 100 φορές μεγαλύτερα επίπεδα αλλεργιογόνου απ' ό,τι το γυμνό πάτωμα.

Να προτιμάτε, ιδιαίτερα στις κρεβατοκάμαρες, μικρά και λεπτά χαλιά.

-ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΚΟΥΠΕΣ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας βρήκαν πρόσφατα ότι το 50% των ηλεκτρικών σκουπών περιέχουν βακτήρια κοπράνων, το 13% μάλιστα με το επικίνδυνο E. Coli!

Γι' αυτό συνιστούν να ψεκάζετε τη βούρτσα της σκούπας με αντιβακτηριακό σπρέι μετά τη χρήση της

Να προτιμάτε τις ηλεκτρικές σκούπες που τραβούν τη σκόνη μέσα σε κάδο με νερό καθώς εκείνες με τις σακούλες αφήνουν τη σκόνη με τα αλλεργιογόνα να διασπείρεται στον αέρα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου