Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Οι δουλειές του σπιτιού αδυνατίζουν


Αν δεν έχετε ελεύθερο χρόνο για να γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο ή να ξεκινήσετε ένα άθλημα, προκειμένου να να αποκτήσετε καλλίγραμμη σιλουέτα, μην στενοχωριέστε! Η λύση είναι απλή... Ρίξτε το στο σκούπισμα!

Σύμφωνα με νέα αμερικάνικη έρευνα, οι οικιακές εργασίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One και αναφέρει πως η σωματική αδράνεια αποτελεί την τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο, ενώ οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας, ακόμα και οι δουλειές του νοικοκυριού, μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη τόσο στη σιλουέτα μας όσο και στην υγεία μας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική μείωση του χρόνου που δαπανούν οι γυναίκες σε οικιακές εργασίες, κατά τα τελευταία 50 χρόνια.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας στοιχεία των ετών 1965-2010, παρατήρησαν ότι ο χρόνος αυτός μειώθηκε από 25,7 ώρες την εβδομάδα το 1965, σε 13,3 ώρες το 2010.

Μεταξύ των γυναικών που δεν εργάζονταν, οι θερμίδες που έκαιγαν ασχολούμενες με τις δουλειές του σπιτιού μειώθηκαν κατά περίπου 360 θερμίδες την ημέρα, καθώς ο αντίστοιχος χρόνος μειώθηκε σε 16,6 ώρες την εβδομάδα το 2010, από 33,1 ώρες το 1965.

Οι εργαζόμενες γυναίκες ξόδευαν μόλις 6,7 ώρες την εβδομάδα στις δουλειές του σπιτιού το 2010 και έκαιγαν 132 θερμίδες λιγότερες, συγκριτικά με το 1965. Κατά μέσον όρο, οι γυναίκες καίνε καθημερινά 200 θερμίδες λιγότερες, συγκριτικά με τη δεκαετία του '60.

Εκτός από τη μείωση του χρόνου ενασχόλησης με τις οικιακές εργασίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυξήθηκε, παράλληλα, ο χρόνος που παρακολουθούσαν τηλεόραση, ταινίες ή ασχολούνταν με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Κατά μέσον όρο, ο χρόνος που δαπανήθηκε μπροστά σε οθόνες ανήλθε σε 16,5 ώρες την εβδομάδα το 2010, από 8,3 ώρες το 1965. Μέχρι το 2010, ο χρόνος που διέθεταν για χρήσεις μπροστά σε οθόνη αυξήθηκε κατά 25%, σε σχέση με τον χρόνο που διέθεταν για δουλειές του σπιτιού.

Οι συγγραφείς της μελέτης συνδέουν τα παραπάνω στοιχεία με την αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας και σημειώνουν ότι "η ανακατανομή του χρόνου από τις ενεργές ασχολίες (δηλαδή, τις οικιακές εργασίες) στις καθιστικές ενασχολήσεις (π.χ. τηλεόραση) έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου