Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες που εργάζονται για περισσότερα από 30 χρόνια κατά τις βραδινές ώρες, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες ότι οι νυχτερινές βάρδιες κάνουν κακό στην υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κρίσταν 'Αρονσον του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανηεπιστημίου Κουίνς του Οντάριο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής «Occupational and Environmental Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.134 γυναικών με καρκίνο του μαστού και 1.179 γυναικών χωρίς τη νόσο.

Η σύγκριση έδειξε ότι όσες γυναίκες εργάζονταν επί χρόνια τα βράδια σε επαγγέλματα που απαιτούσαν νυχτερινές βάρδιες (νοσοκόμες, καθαρίστριες, τηλεφωνήτριες, υπάλληλοι ορισμένων καταστημάτων, εργάτριες κ.α.), έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε σχέση με όσες δεν εργάζονται τα βράδια. Όμως ο αυξημένος κίνδυνος δεν βρέθηκε στις γυναίκες που δούλευαν βραδινές βάρδιες για λιγότερα από 30 χρόνια.

Οι ειδικοί διευκρίνισαν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου για την χρόνια νυχτερινή εργασία πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες. Όπως δήλωσε η κλινική επιδημιολόγος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τζέην Γκριν, προς το παρόν τα στοιχεία δεν θεωρούνται επαρκή για να δικαιολογήσουν αλλαγές στις συστάσεις των επιστημόνων σχετικά με τις νυχτερινές βάρδιες.

Όπως ανέφερε, «μπορεί να μη φταίει η ίδια η νυχτερινή εργασία για τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά άλλοι παράγοντες κινδύνου. Έτσι, δεν μπορούμε ακόμα να βγάλουμε το οριστικό συμπέρασμα από τη νέα μελέτη πως οι βάρδιες τα βράδια προκαλούν καρκίνο».

Οι ειδικοί κάλεσαν τις γυναίκες να μην πανικοβάλλονται, καθώς είναι πιθανό πως η μακροχρόνια νυχτερινή εργασία μπορεί να οδηγεί σε άλλου είδους ανθυγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής (καθιστική ζωή, πάχος, κατανάλωση αλκοόλ κ.α.), που δρουν ως ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου