Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Τι αλλάζει στο γάμο σας όταν κάνετε μωρό;

Όταν ένα ζευγάρι αποκτάει μωρό, ειδικά όταν είναι το πρώτο του, πρωτόγνωρα αισθήματα αγάπης, τρυφερότητας και ανείπωτης ευτυχίας κατακλύζουν τους νέους γονείς. Οι αλλαγές όμως που επιφέρει το νέο μέλος στην καθημερινότητα είναι μεγάλες και οι μέχρι τότε ανέμελοι εραστές πρέπει να ρυθμίσουν τη ζωή τους με βάση τα νέα δεδομένα. Τι κίνδυνοι γι τον γάμο παραμονεύουν ειδικά τον πρώτο χρόνο μετά την γέννηση του παιδιού;

1. Η αδυναμία του να σκεφτείς καθαρά ενώ σου λείπει ύπνος
Ο εκνευρισμός που προκαλεί η νύστα φέρνει συγκρούσεις ακόμα κ για ασήμαντες αφορμές. «Δεν χρειάζεται να πάτε σε σύμβουλο γάμου, φροντίστε να βρείτε χρόνο να απολαύστε τν ύπνο χωρίς ενοχλήσεις», συμβουλεύει η Cathy O’ Neill, συν-συγγραφέας του βιβλίου Babyproofing your marriage.

2. Οι ατελείωτες στοίβες ρούχων για σιδέρωμα
Οι δουλειές που πρέπει να γίνουν για το σπίτι συσσωρεύονται καθώς η φροντίδα του παιδιού κερδίζει την μερίδα του λέοντος. Συχνές είναι οι συγκρούσεις για το ποιος πρέπει να κάνει τι και οι οποίες οδηγούν σε φαύλο κύκλο. Η O’ Neill τονίζει «Θυμήσου ότι ο εχθρός είναι τα άπλυτα, όχι ο σύντροφος σου».

3. Ο εγκέφαλος της μαμάς
Γεγονός είναι οι νέες μαμάδες έχουν στο μυαλό τους άπειρα πράγματα. Σκέφτεσαι ταυτοχρόνως αν υπάρχει επάρκεια από πάνες στο σπίτι, αν πρέπει να πάρεις από τώρα τη κουβερτούλα που θα χρησιμοποιήσει το μωρό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αν ο παιδικός σταθμός που βρίσκεται στο επόμενο τετράγωνο είναι ο ιδανικός για το παιδί σου άσχετα αν θα τον χρειαστεί βέβαια μετά από κάποια χρόνια. Οι μπαμπάδες από την άλλη δεν μπορούν εύκολα να παρακολουθήσουν αυτό το γυναικείο μυαλό που βρίσκεται σε εγρήγορση λόγω ορμονών και όχι μόνο. Υπομονή και προς τα δύο μέλη συνιστά η O’ Neill.

4. Άγχος στα όρια του πανικού
Όταν ο μπαμπάς επιστρέφει στη δουλειά και εσύ μένεις πίσω να φροντίζεις το απαιτητικό μικρό ένα νέο δράμα ξεσπά στο σπίτι. Οι μαμάδες θεωρούν ότι οι άντρες τους ξεφεύγουν έτσι από τη δύσκολη καθημερινότητα του μωρού ενώ οι μπαμπάδες νιώθουν καινούργιο βάρος ευθύνης στους ώμους τους καθώς πλέον δουλεύουν για να προσφέρουν τα απαραίτητα και για ένα ακόμη άτομο. Όσο κι αν φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά το αυξημένο άγχος που αισθάνονται οι νέοι γονείς είναι πέρα για πέρα αληθινό και ο δρόμος προς την ηρεμία και την κατανόηση παραμένει μακρύς.

5. Κάθε φορά που ακούς έναν συγγενή και όχι τον σύντροφο σου
Οι ρόλοι αλλάζουν και είναι δύσκολο να παραμείνουν όλοι ικανοποιημένοι. Οι νέες συνθήκες απαιτούν αυστηρούς κανόνες για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συγκρούσεις. Οι σύντροφοι έρχονται πρώτοι.

6. Όταν δεν ακούς κανένα άλλο συγγενή εκτός από τον σύντροφό σου
Είστε ομάδα και αυτό είναι θαυμάσιο. Αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε όλα μόνοι σας. Ζητείστε τη συνδρομή των δικών σας όχι μόνο για βοήθεια σε ό,τι δεν καταφέρνετε αλλά και για να απολαύσετε και λίγες ώρες ύπνου.

7. Να σκέφτεστε ότι ο άλλος δεν νοιάζεται επειδή δε δίνει τη σημασία που θέλετε σε λεπτομέρειες ή μικροπροβλήματα
Το πιθανότερο είναι να νοιάζεται ή έστω να τον ρωτήσεις αν νοιάζεται. Αν αποφασίζεις μόνη σου για το ποιο μάρκα πάνας θα αγοράσετε ή τι ώρα το παιδί θα κάνει μπάνιο θα καταλήξεις να αγοράζεις μόνη σου τις πάνες και κάνεις μόνη το παιδί μπάνιο. Σίγουρα όχι μια σοφή επιλογή.

8. Να μην έχεις βγει από σπίτι για πάνω από μία εβδομάδα
Όλοι χρειάζονται αλλαγή παραστάσεων. Θα σε βοηθήσει να σκεφτείς καθαρά και να διαχωρίσεις μέσα σου τις σοβαρές διαφορές από τα ανόητα καβγαδάκια.

9. Να μη μιλάς για σεξ
«Όταν ρωτήσαμε νέους μπαμπάδες και μαμάδες πότε έκαναν τελευταία φορά σεξ, οι γυναίκες δεν αισθανόντουσαν σίγουρες να απαντήσουν, οι άντρες όμως ήξεραν με ακρίβεια να μας πουν», λέει η O’ Neill. Για τους άνδρες το σεξ τη συγκεκριμένη περίοδο δν είναι μόνο μια πρωταρχική ανάγκη αλλά ένας τρόπος να νιώσουν αποδεκτοί. Τα φιλιά και οι αγκαλιές δεν είναι αρκετά και κάνουν τον άντρα να σκέφτεται πως πλέον έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. «Οι γυναίκες πρέπει να ανακαλύψουν πώς αισθάνονται οι άντρες σχετικά με το σεξ και οι άντρες πρέπει να μιλήσουν. Είναι ο καλύτερος δρόμος για να επανέλθει σταδιακά η ομαλότητα στην ερωτική ζωή», τονίζει η O’ Neill.

10. Να σκέφτεσαι όλα τα παραπάνω ενώ θα μπορούσατε αγκαλιασμένοι να παρακολουθείτε το μωρό σας να κοιμάται. Ευτυχία.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου