Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Τι είναι και που μας βοηθάει

H ανθοθεραπεία ανήκει στις λεγόμενες "ενεργειακές" ή "εναλλακτικές" προσεγγίσεις.

Πρόκειται για ένα είδος ολιστικής θεραπείας που εμφανίστηκε κατά τη δεκαετία του 1930, μέσα από τις εργασίες του Άγγλου γιατρού Έντουαρντ Μπαχ (Edward Bach).

Συχνά συγχέεται με την αρωματοθεραπεία, όμως η ανθοθεραπεία δε χρησιμοποιεί τα αιθέρια έλαια των φυτών, αλλά τα ανθοϊάματα (flower essences).

Τα ανθοϊάματα επιδρούν ευεργετικά στη ψυχοδιανοητική κατάσταση του ανθρώπου και μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ψυχολογικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων.

Εκτός από τη γνωστή χρήση τους στην αντιμετώπιση του άγχους και των συνεπειών του, χρησιμοποιούνται επίσης για την καταπολέμηση της κόπωσης και την τόνωση της αυτοπεποίθησης, ενώ μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες ψυχολογικών τραυμάτων, να βελτιώσουν την καταθλιπτική διάθεση, να εξαλείψουν φόβους, και να αυξήσουν τις νοητικές επιδόσεις του ατόμου.

Σαν ολιστική θεραπεία, δεν αποσκοπεί μόνο στην απαλλαγή από την ασθένεια, αλλά έχει σαν απώτερο στόχο τη βελτίωση του επιπέδου ζωής.

Δεν καταπολεμά δηλαδή το σύμπτωμα ή την ασθένεια, αλλά θεραπεύει την προσωπικότητα ξεμπλοκάροντας τις απαραίτητες ενέργειες και οδηγεί έτσι στην ίαση.

Για τα περισσότερα ανθοϊάματα η δοσολογία που συνιστούν οι θεραπευτές είναι λίγες σταγόνες 3-4 φορές την ημέρα, η διάρκεια όμως της χρήσης τους μπορεί να ποικίλει πολύ, από την εφ’ άπαξ λήψη μέχρι εβδομάδες ή και μήνες, ανάλογα με το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους πρακτικούς η χρήση τους δεν παρουσιάζει προβλήματα αν γίνεται συγχρόνως με άλλα, συμβατικά φάρμακα και τα αποτελέσματα της θεραπείας δεν εξαρτώνται από το αν ο άνθρωπος πιστεύει σε αυτήν.

O δόκτορ Μπαχ απομόνωσε 38 ανθοϊάματα και τα κατέταξε σε επτά βασικές κατηγορίες:

-Φόβος

-Μοναχικότητα

-Ανεπαρκές ενδιαφέρον για το παρόν

-Απελπισία ή Αποθάρρυνση

-Αβεβαιότητα

-Υπεραισθησία σε επιρροές και ιδέες

-Υπερβολική έγνοια για το καλό των άλλων.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου